Great news! 

Lachine's QUAI34 projects was chosen by the public and ranked seventh by Montrealers among 620 ideas sumitted throughout the city. Thank you to everyone who voted for QUAI34! 

Click here to see all winning projects

By the people, for the people.

The proposed project will completely transform the current pier at the end of 34th avenue in Lachine into a green and inviting place, while allowing natural draining from stormwater back into the Lake Saint-Louis.


The people behind QUAI34.

Julie Levasseur, Urban Planner, OUQ

 “With the parking lot adjacent to the site, this area is one of the largest heat islands on the shores of Lachine. We want to demineralise and transform the pier and improve it for everyone. Security was also one of the many factors considered in the design with the addition of lighting, shade and a railing.”

François Martineau, Architect, OAQ  

 “The lighthouse is the focal point of the architectural concept and the design is inspired by the waves and water that surround it. It features valleys and pools that will quietly fill with water and then join the new vegetation to naturally filter the stormwater before being guided into the Lake Saint-Louis.

Tyler Ball, Ing. MScA

 “We want to also build on the pier's existing strengths. The design would enhance the urban fishing experience and the desire is to collaborate with the Federal government to restore the lighthouse and unlock it for visits during park hours.”